A Farm-alapú Nevelésért Egyesület meghívja a 7. alkalommal megrendezésre kerülő

„Föld és Gyermek”

című szakmai konferenciára és műhelymunkára.

Akik az előző Föld és Gyermek konferencián részt vettek, bizonyára emlékeznek Dr.  Peter Guttenhöfer lenyűgöző tudására, humorára, rendkívüli előadói stílusára és meggyőző erejére. 

A konferencia után Peter azt mondta, hogy örömmel jön ismét, ha lefordíttatjuk Rudolf Steiner három néppedagógiai előadását, mert ezzel szeretne tovább dolgozni velünk.

A kötet január végére elkészült, Peter Guttenhöferrel pedig ismét együtt dolgozhatunk 2020. március  6-8-ig. 

A Konferencia helyszíne: Gödöllői Waldorf Iskola – Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.

A konferencia témája: A Waldorf-pedagógia feladata: az „Általános Emberképzés”

A konferencia programja:

2020. március 6., péntek: 

16.00-tól Érkezés, regisztráció
17.00 – 18.30 Peter Guttenhöfer nyitó előadása Rudolf Steiner 1919-es néppedagógiai előadásairól
18.30 – 18.45  szünet
18.45 – 19.30 Rudolf Steiner: Néppedagógiai előadások könyvbemutató, beszélgetés

2020. március 7., szombat: 

9.00-tól Érkezés
9.30 – 11.00 Peter Guttenhöfer előadása: A tevékenység alapú pedagógia: A végtagok és érzékek szellemisége
11.00 – 11.30 Szünet
11.30 – 13.00 Témafeldolgozás – World Café módszerrel
13.00 – 14.00 Ebéd szünet
14.00 – 16.30 Közös munkavégzés 4 helyszínen 
16.30 – 17.00 Szünet
17.00 – 19.00 Előadás és fórumbeszélgetés (kérdések – válaszok, összegzés)

2020. március 8., vasárnap: műhelymunka Peter Guttenhöferrel

9.30 – 11.00 Az iskolai gyakorlatban megjelenő konkrét következmények, hatások
11.00 – 11.30 Szünet

11.30 – 12.30 Hogyan tudjuk mindezt továbbvinni saját nevelési tereinkbe, gyakorlatunkba?
12.30 – 13.00 Összegzés, zárás

Részvétel, regisztráció:

A program költségeihez szükséges anyagi feltételek biztosításához (a meghívott előadó költségeinek előteremtéséhez) közösségi finanszírozás keretében gyűjtünk támogatást az Adjuk Össze! adománygyűjtő felületén.
https://adjukossze.hu/kampany/1836

Bízunk benne, hogy a tavalyihoz hasonlóan, az adományoknak köszönhetően minden érdeklődő anyagi lehetőségeitől függetlenül részt tud venni a konferencián.

Számításaink szerint egy fő költsége 14.500 Ft, amely magában foglalja a már említett kötet árát is.

Ha Ön szeretne részt venni a konferencián vagy nem tart velünk de fontosnak tarja céljainkat kérjük adományozzon ezen a linken.

Az adományozáskor kérjük adja meg adatait, majd töltse ki az alábbi linken elérhető jelentkezési lapot:  https://forms.gle/9637X3kocLTsjyrs9

Ha részt szeretne venni a rendezvényen, de esetleg nem tud adományozni, kérjük, hogy töltse ki az alábbi jelentkezési lapot: https://forms.gle/9637X3kocLTsjyrs9

Ha résztvevőként nem tud jelen lenni a konferencián, de fontosnak tartja céljainkat, szívesen fogadjuk az adományokat a fenti linken.

A konferencia szombat délutánján a résztvevők közös munkában vesznek majd részt 4 helyszínen. Az alábbiakban megismerkedhetnek együttműködő partnereinkkel és a tervezett tevékenységekkel.

A Gödöllői Szabad Waldorf Óvoda Kísérleti Projektje, Mocorgó
A Mocorgó az óvodánk sajátos környezeti igényű gyermekei számára létrehozott természetközeli hely, ahol ezek az óvodások a lehető legtöbbet lehetnek a természetben, kint a szabadban. Az erdő szomszédságában, gyümölcsfáink és veteményes kertjeink között, természetes fényben és zajhatások nélkül vagyunk itt vegyes életkorú gyerekekkel sárban, esőben, hóban, melegben — s mindben megtaláljuk a szépséget, az értelmet, az örömünket. Mi, pedagógusok ház körüli, és házi munkákat, kerti munkákat végzünk, igazi, valóban hasznos, értelmes tevékenységeket. Időszakosan és heti ritmusunkban szerepelnek művészeti tevékenységek, séták is. Meggyőződésünk, hogy ha megfelelő környezetben, élő folyamatokban-tevékenységekben lehetnek a gyerekek, ez egészségesítő számukra, csökkenti a szélsőséges viselkedési jelzéseiket.

image.jpeg

Honlap: http://mocorgokozossegek.hu/

A konferencia résztvevőket a következő munkákkal várják: állatok karámjának lapozása, napraforgó pástétom készítése, mulcsos ágyás.

Gödöllői Waldorf Iskola Iskolakertje
A kilencvenes évek második felében, amikor az iskola jelen épületében megkezdte a működését, már megvolt az igény arra, hogy iskolánkban növekvő hangsúllyal legyen jelen a kert és a kertművelés a gyerekek nevelési eszközrendszerében. Az elmúlt másfél évtized alatt sikeresen alakítottuk át az “ősvadont”, s a termőréteget, és viruló fűszerkert, zöldséges és gyümölcsös lett az eredménye. A kertben végzett munkák szervesen épültek be a pedagógiai gyakorlatunkba. Az eddigi tapasztalatokat feldolgozva, a mai kor gyermeknevelés kihívásait feltárva, és azokra megfelelő válaszokat kutatva eljutottunk oda, hogy a jövő egyik, számunkra kiemelt feladata a farmiskolai élettér, és az abban megvalósuló Waldorf-pedagógia kialakítása lesz. 

image.png

Honlap: https://waldorf-godollo.hu/

Az iskolakertben a következő tevékenységek várhatóak időjárás és létszám függvényében: ágyás készítés az iskolakertben; fa ritkítás a kert benapozottságának növelésére; kecskék alól a téli alom kihordása.

Diverzitás Alapítvány
A Diverzitás Alapítvány Gödöllőn és térségében dolgozik a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci esélyegyenlőségéért. 2019-ben egy szociális kertet hozott létre Gödöllőn, Holdvilág szociális kert néven, amely munkalehetőséget és fejlesztési lehetőséget biztosít fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek, alacsony iskolai végzettségűek részére. Az ökológiai művelésű szociális kert egyúttal közösségi térként, tanulóhelyként működik a városlakók számára, önkéntes napokkal, biokertész képzésekkel, családi rendezvényekkel.

image.jpeg

Honlap: https://diverzitasalapitvany.hu/

Film a kertről: https://www.youtube.com/watch?v=ZaszhoIpIwY

A konferencia résztvevőket a következő munkákkal várják: borsóvetés, magaságyásba salátavetés palántának, komposzt hordás az ágyásokra.

Farm-alapú Nevelésért Egyesület Rügyek Közösség
Az Egyesület alapító és munkatársi köre Gödöllőn, a Kicsi Szép Tanyán végzi a kísérleti pedagógiai-közösségi munkáját a farm alapú nevelés gyakorlatában. Ennek keretében a Rügyek Közösséget, amely 2018 szeptemberében indult el jelenleg 16 gyermek, az ő családjaik és a gyermekeket támogató munkatársi és önkéntes segítői kör alkotja.

image.png

Honlap: https://farmiskola.hu/kicsi-szep-tanya/rugyek-kozosseg

A konferencia résztvevőket a következő munkákkal várják: üvegház építése a palántáknak, talajmunkák, kerítésjavítás, káposzta eltevése.

További kérdések esetén érdeklődni lehet:
foldesgyermek@farmiskola.hu e-mail címen vagy Németh Eszternél a 06 20 370 1369-es telefonszámon.