Az 5. alkalommal megrendezésre kerülő „Föld és Gyermek” című szakmai konferencia és műhelymunka meghívott vendége Dr. Peter Guttenhöfer volt.


Dr. Peter Guttenhöfer a filozófia doktora, bölcsészként végzett történelem, művészettörténelem szakterületen. 40 éves Waldorf tanári tapasztalattal rendelkezik felső tagozaton (német-, történelem-, művészettörténet tanár a Kasseli Szabad Waldorf Iskolában), 30 éve tanít a Waldorf tanárképzésben Németországban és világszerte. A Szabad Német Waldorf Iskolák Szövetsége (Bund der Freien Waldorfschulen) pedagógiai kutatócsoportjának tagja, sok éve nemzetközileg aktív a tevékenységalapú (Handlungspädagogische) Waldorf iskolák életre hívásában. Könyvek és folyóiratok szerzője. Hat gyermek édesapja.

Újra kell gondolni az „iskolát”!

Az iskola – ahol a gyermekek úgy élhetnek, játszhatnak, dolgozhatnak, hogy a  velük született képzelőerejük teremtő fantáziává válhat; ahol nyomás és félelem nélkül élhetnek úgy, hogy a tanulásban örömüket lelik és egészségessé válnak.(Peter Guttenhöfer)

A konferencia témája:
A gyermekkor megmentése

Milyen iskolára van szüksége korunk gyermekeinek
A Waldorf pedagógia a tevékenységen, cselekvésen keresztüli tanulás pedagógiájává akar válni
Mit jelent az “Iskola” ma? Hol tart a Waldorf iskola?
A tevékenységen, cselekvésen keresztüli tanulás pedagógiájának embertani szempontjai
Következmények, lehetőségek, utak a szervezésre és a tantervre vonatkozóan.

Beszámoló a konferenciáról:

Találkozások, inspiráló felismerések, megerősítő gondolatok, jó hangulat, nagy érdeklődés – ezzel írható le a hétvégi konferencia. 

Köszönjük a támogatóknak az adományokat, a résztvevőknek, hogy eljöttek és együtt már a jövő cselekvési lehetőségeit is kereshettük.

Köszönjük minden önkéntesünknek, munkatársunknak, a szülői körünk tagjainak – a gondoskodást, figyelmet és a finomságokat. 

Fotóalbum:
https://photos.app.goo.gl/8SKBpMVbPT3SCZAZA

A konferencián közel száz fő vett részt. Az eseményre kiadott kötetből száznál több példányt vásároltak.
A résztvevők nagyrészt pedagógusok voltak, az óvodától a középiskoláig minden korosztály tanítói megjelentek, rajtuk kívül szülők és gazdák is részt vettek ismereteket és tapasztalatcserét, együttműködést keresve.

A szervezést, az előkészítést és a lebonyolítást egyesületünk tagjai önkéntes munkában végezték.
A büfét tanulócsoportjaink szülői közösségei szervezték, működtették és kínálatát maguk készítették.

Meghívást kaptunk vendégelőadónktól Peter Guttenhöfertől a farmjukat működtető szervezet nyári konferenciájára, amelyen a hasonló kezdeményezések képviselői találkoznak a világ minden tájáról.

Résztvevők írták nekünk a konferencia után
Köszönjük szépen a hétvégi program szervezését, nagyon jól éreztük magunkat, számunkra fontos kérdésekben erősített meg bennünket Peter Guttenhöfer!

Szeretném megköszönni a Föld és Gyermek előadásokat.

Nagyon sokat jelentett számomra az ott hallott gondolatok, élmények, tapasztalatok újra gondolása, átélése.

Hála és köszönet a mai napért, a konferenciáért!

Ha van kedvetek, időtök dolgozni velünk, lehet, hogy ha nem is most, de 1-2 év múlva lehetne nálunk is egy gyerekcsoporttal dolgozni úgy ahogy ti próbáljátok.

Sok hasonló köszönő és együttműködést ajánló gondolatokat mondtak nekünk a konferencia végén a résztvevők. Együttműködést ajánlottak a téma folytatására és szakirodalom fordítására is.

Még egyszer köszönjük a támogatást a részvételt és a sok önkéntes munkát. Mindezek már most erőt és bizodalmat adnak a következő Föld és Gyermek konferencia megrendezéséhez.

fold_es_gyermek_konferencia_2019_marcius