Sikeres V4 projekt találkozó Magyarországon 2019 szeptemberében

2019. szeptember 19-20-án sikeresen lezajlott a természetközeli nevelés népszerűsítését célzó, Visegrádi Alap által támogatott projekt kétnapos találkozója.[1] A projekt keretében negyedévente rendszeresen találkoznak a Visegrádi országok (Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Lengyelország) erdei óvodai neveléssel foglalkozó szervezetei, hogy szakmai képzéssel és döntéshozói kerekasztal rendezvénnyel elősegítsék a természetközeli nevelés jogszabályi és szakmai feltételeinek megteremtését.

Szlovákia és Csehország után szeptemberben Magyarország adott helyet a kétnapos rendezvénynek. A tréning esemény „Pedagógiai előnyök és kockázatok, valamint azok kezelése a természetközeli, erdei óvodák működésében” címmel került megrendezésre, melynek a Gödöllői Szabad Waldorf Óvoda kísérleti projektjeként működő kertiovija adott otthont. A mintegy 30 fő – köztük a téma iránt érdeklődő hazai óvodapedagógusok – részvételével zajló képzésen neves külföldi szakemberek, köztük Dr. Lynn McNair O.B.E., az Edinburgh-i Egyetem oktatója, a Cowgate Under Fives Centre erdei óvodai központ vezetője és a szintén skót származású Luke Addison, a Riverside Cottage Nursery intézményvezetője tartottak előadást a természetközeli nevelés előnyeiről, a gyermekek fejlődésére gyakorolt pozitív hatásairól, valamint megosztották e pedagógia gyakorlása során szerzett többéves tapasztalataikat. E forma nem új, hiszen több évtizedes múltra tekinthet vissza a világban, Dániától Németországon át az Egyesült Államokig sok országban elterjedt. Tereza Valkounová, Ph.D., a cseh erdei óvodák egyesületének (ALMŠ) vezetője gyakorlati képzést tartott, melynek során – egyebek között – a természetben nevelés kockázat-előny elemzésének mikéntjét sajátíthatták el a résztvevők.

A találkozó másnapján, Prága és Pozsony után Budapesten is megrendezésre került egy döntéshozói kerekasztal találkozó. Az eseménynek az Agrárminisztérium adott helyet. A mintegy két tucatnyi résztvevővel zajló szakmai eseményen a projekt külföldi tagszervezetei képviselőin és a meghívott külföldi szakértőkön kívül a természetközeli (zöld) óvodai működésben illetékes hazai minisztériumok és háttérintézményeik, köztük az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Köznevelésért, valamint Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságainak, az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságának, az Oktatási Hivatal, a Mezőgazdasági Múzeum,  valamint a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei vettek részt. Magyar részről a projekt hazai tagszervezete, a szervezésben közreműködő Farm-alapú Nevelésért Egyesület, valamint az Összefogás a Természetközeli Nevelésért képviselői voltak jelen. Az eseményen a projekt szakértői bemutatták a természetközeli (erdei) óvodai nevelésben rejlő előnyöket és a nemzetközi tapasztalatokat. Külön kiemelésre került Csehország, ahol a Visegrádi országok közül elsőként valósult meg az erdei óvodai működés jogszabályi környezetének megteremtése. Ez ösztönzőleg hatott országukban az ilyen kezdeményezések elindítására, hiszen a cseh partner-egyesület tagszervezeteinek száma pár év alatt mintegy 140-re emelkedett. A két nyelven, magyarul és angolul párhuzamosan zajló rendezvény a felmerült kérdések megvitatásával, szakmai vélemény-cserével zárult, amelyen a hivatalok és a természetközeli nevelés megvalósítását célzó kezdeményezések közötti együttműködés további lehetőségei is megnyíltak.


[1]  „Érdekérvényesítési stratégiák kidolgozása a természetközeli óvodák működési feltételeinek megteremtésére a V4 országokban” Támogatja a Visegrádi Alap. Projekt azonosítószám: 21820028.